Categories: Економіка

Українці отримуватимуть дві платіжки за використання газу: що чекає споживачів у 2022 році

Українці отримуватимуть дві платіжки за використання газу: що чекає споживачів у 2022 році

Як заявлено в законопроекті, після запланованих змін, які називають переходом на європейські стандарти, українці будуть менше платити за неякісний газ, або не платити зовсім.

У 2022 році українці отримуватимуть ще одну платіжку за газ – за якість обраного палива. Також вираховування спожитого газу планується не в кубометрах, а в одиницях енергії (кВт∙год).

Верховна Рада 2 листопада ухвалила відповідний законопроект (№2553), який поступово набуватиме чинності з 1 травня 2022 року по 1 травня 2023-го. Заявлено, що це перехід на європейські стандарти. Міністри зважилися на такі зміни, так як облік газу в енергетичних одиницях є більш об’єктивним: забезпечується більш справедливе ціноутворення, полегшується складання енергетичного балансу підприємств і стає більш прозорим аналіз ефективності його використання в порівнянні з іншими енергоносіями.

Нововведення стосуються не тільки компаній, а й побутових споживачів. Після зміни розрахунку споживання палива вони повинні будуть менше платити за неякісний газ, або не платити зовсім. Що не менш важливо, їх будуть інформувати про спожитий обсяг теплоенергії з розрахунку на кВт∙год в платіжках за послуги з постачання теплоенергії.

В UBR заявляють, що така ідея здається непоганою, але існує одна проблема – перехід споживачів на новий облік стане для них занадто витратною процедурою, адже їм доведеться встановлювати нові лічильники.

“Треба розуміти, що на такий перехід у споживачів підуть великі суми. У державі навіть не всіх перевели на облік взагалі. У нас таких близько 15% домогосподарств. Їм розрахунок йде за формулою. Але за фактом рішення Ради – крок вперед”, – повідомив глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.
За словами Попенка, в першу чергу на нову систему обліку перейдуть великі компанії, теплокомуненерго і теплоелектростанції. Для них це важливо, так як вони споживають істотні обсяги палива, сплачуючи за нього, незважаючи на часто жахливу якість. Що стосується громадян, то тут процес таким швидким не буде.

У розмові з UBR.ua радник голови КМДА з питань ЖКГ Олексій Тихонов передбачає, що, швидше за все, українцям буде приходити два типи платіжок в залежності від наявності приладу: на “куби” і кВт∙год. Як і два типи платіжок для тих, хто має або не має лічильників на опалення. Першим вважають за калоріями, другим – за нормативом.

sviti

Recent Posts

Облави припиняться: ТЦК приберуть з вулиць, яке рішення ухвалено

Облави припиняться: ТЦК приберуть з вулиць, яке рішення ухвалено Удосконалення системи військового обліку військовозобов'язаних чоловіків стало одним…

54 хв. ago

ТЦК Офіційно опублікував з якими хвоpобами звiльнятимуть від мобiлізації – повний пеpелік

ТЦК Офіційно опублікував з якими хвоpобами звiльнятимуть від мобiлізації – повний пеpелік Верховна Рада України…

3 години ago

Коли закінчаться бойові дії в Україні: астролог назвала рік і дала важливий прогноз

Коли закінчаться бойові дії в Україні: астролог назвала рік і дала важливий прогноз Коли закінчиться…

5 години ago

Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект

Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект Розмір штрафу може коливатися від 850 до…

7 години ago

Кому не треба йти до ТЦК за новим законом про мобілізацію

Кому не треба йти до ТЦК за новим законом про мобілізацію Кому не треба йти…

9 години ago

“В цих областях жахлива гроза накриє цілі міста, шалений холод вразить тисячі українців”: де чекати на -3 градуси і дощ?

"В цих областях жахлива гроза накриє цілі міста, шалений холод вразить тисячі українців": де чекати…

11 години ago

This website uses cookies.