Categories: Економіка

Зарплати “заморозять”, боргів буде багато: “бюджет бідності” Шмигаля пройшов перше читання у Раді

Зарплати “заморозять”, боргів буде багато: “бюджет бідності” Шмигаля пройшов перше читання у Раді

У Верховній Раді України затвердили в першому читанні за основу та в цілому проєкт держбюджету на 2022 рік. Кабінет міністрів Дениса Шмигаля прописав у документі підвищення мінімальної зарплати лише на 3%. Водночас тільки “офіційне” зростання цін прогнозується на рівні на 6,2%, тобто українці, очевидно, стануть біднішими. Крім того, до бюджету закладено величезні виплати за держборгом.

За ухвалення законопроєкту про державний бюджет (№ 6000) за основу в першому читанні голосували ще 20 жовтня. Тоді “за” проголосували 264 народні депутати. Голосування в першому читанні в цілому відбулося 2 листопада після розгляду понад 3000 правок, свідчить трансляція засідання на офіційному каналі Ради у YouTube. Документ підтримали вже 274 нардепи (щоб ознайомитись із результатами поіменного голосування, доскрольте новину до кінця).

Головні цифри бюджету-2022

  • 6700 грн – рівень мінімальної зарплати до кінця року

Мінімалка зросте за рік на 3% (200 грн). Це один із найнижчих показників за останні роки. В результаті такого скромного підвищення достаток найбідніших українців буде падати (через зростання цін), а різниця між середньою і мінімальною зарплатою збільшиться. До речі, середня зарплата у 2022 році (вона не залежить від рішення уряду), за прогнозами Кабміну, становитиме 15,2 тис. грн.

“Зарплата бюджетників фактично буде заморожена. Це найбідніша частина працюючого населення. Заморожування мінімальної зарплати створює проблеми в місцевих бюджетах. 40% застрахованих платять податки з мінімальної зарплати, значить, фонд оплати праці буде заморожений, а це джерело наших місцевих бюджетів”, – пояснював колишній міністр соцполітики Андрій Рева.

  • 203 грн – підвищення прожиткового мінімуму

До проєкту закладено сумарне за рік підвищення прожиткового мінімуму лише на 203 грн. Для працездатних осіб прожитковий мінімум планують встановити на такому рівні: з 1 січня – 2481 грн (підвищення з цієї дати не буде, такий прожитковий мінімум встановлюється з 1 грудня 2021 рік); з 1 липня – 2600 грн (+119 грн); з 1 грудня – 2684 грн (+84 грн).

“Номінальний (середній) прожитковий мінімум підвищиться на 8,2%. Але реально прожитковий мінімум зросте лише на 2%. Рахункова палата неодноразово наполягала на необхідності змінити підходи до формування розміру прожиткового мінімуму. Адже реальний прожитковий мінімум, розрахований Мінсоцполітики, в 1,7 більший, ніж закладено в проєкті бюджету”, – заявив перед голосуванням за проєкт бюджету глава Рахункової палати України Валерій Пацкан.

Раніше у ВР заявляли: такого підвищення недостатньо. Теоретично показник ще можуть переглянути до другого читання проєкту бюджету. Але якщо цього не станеться, збідніють не тільки бюджетники, а й одержувачі соціальної допомоги, розмір якої прив’язаний до прожиткового мінімуму.

  • 28,6 грн/$ – середньорічний курс долара

До того ж на кінець року очікується курс на рівні 28,7 грн. І цей курс знову може виявитися завищеним. Наприклад, у бюджет-2021 закладали курс на рівні 29 грн/$, але в жовтні долар в Україні не коштував і 27 грн.

Така ситуація впливає на доходи бюджету – державна скарбниця отримує менше, ніж розраховували, через зниження доходів експортерів. Чим дешевший долар, тим менше вони отримують за продаж товару за валюту.
  • 6,2% – зростання споживчих цін

Кабмін вважає, що українців не чекає прискорення інфляції. Але і в бюджет на 2021 рік була закладена інфляція в 7,3%, а за фактом зростання цін вже виявилося вищим. За даними Держстату, у вересні зростання споживчих цін в Україні в річному вимірі прискорилося до 11% з 10,2% в серпні.

Крім того, інфляційні ризики зростають, наприклад, рекордно підвищуються ціни на газ та інші енергоносії. Цей фактор тягне за собою підвищення цін, але не був врахований під час підготовки бюджету-2022.

  • 159 грн – підвищення мінімальної пенсії

Мінімальні пенсії в Україні збільшаться в липні на 93 грн – до 2027 грн. З 1 грудня додадуть ще 66 грн (до 2093 грн). Загальне підвищення становитиме лише 159 грн. Уточнимо, що на 1 березня Кабмін заклав індексацію пенсії (її розмір залежатиме від зростання зарплат і рівня інфляції, для кожного вона буде індивідуальною).

  • По 12 300 грн із громадянина – на борги

До бюджету загалом закладаються 1,26 трлн грн доходів і 1,44 грн витрат. До того ж на обслуговування і погашення боргів українці у 2022-му віддадуть 574,7 млрд грн. Це по 12 300 з кожного українця, якщо рахувати навіть новонароджених (якщо не рахувати, буде ще більше). З цієї суми тільки виплата відсотків по боргу забере 181,4 млрд грн. Ця сума порівнянна з витратами на охорону здоров’я за цілий рік.

За рік загальний борг України збільшиться на 188 млрд грн, підрахував Пацкан. Це становитиме 4,3 тис. грн на кожного громадянина: “Фактично кожен з українців наприкінці 2022 року матиме 75 тис. грн боргу”, – пояснив глава Рахункової палати.

Терміни ухвалення бюджету
Бюджетний кодекс встановлює:

  • перше читання проєкту держбюджету у Верховній Раді має відбутися до 20 жовтня
  • друге читання – до 20 листопада,
  • третє, якщо воно знадобиться, – до 25 листопада;
  • крайній термін ухвалення бюджету – 1 грудня.

Цього року Кабмін затвердив проєкт держбюджету на 2022 рік у крайній передбачений законом термін – 15 вересня – і відразу надіслав документ до Верховної Ради. У Верховній Раді проєкт презентували 21 вересня.

Перше читання розпочали 20 жовтня, тобто теж в останній допустимий за законом день. Закінчили – вже поза встановленими законом термінами, 2 листопада.

sviti

Recent Posts

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі Свято світлого Христового…

1 годину ago

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

4 години ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

5 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

13 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

13 години ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

17 години ago

This website uses cookies.