Categories: Здоров’я

Як розпізнати “Дельта”-штам: симптоми з першого дня до третього тижня

Як розпізнати “Дельта”-штам: симптоми з першого дня до третього тижня

В Україні зростає смертність від “Дельта” -штаму COVID-19. У вівторок, 12 жовтня, померла 471 особа, що є другим результатом за весь час пандемії в країні.

Як правильно визначити симптоми зараження небезпечним штамом коронавірусу, поки не стало пізно, повідомляє ізраїльське видання “Вести”.

Перші дні
Зазвичай симптоми з’являються через 2-5 днів після зараження, але іноді – через тиждень. У хворих розвивається лихоманка без кашлю і задишки. Температура не дуже висока – 37,8-38,5 °С. У деяких хворих пропадають нюх і смак.

3-7-ма доба
У деяких хвороба продовжує протікати безсимптомно або з легкою симптоматикою, особливо у щеплених. У дітей симптоми часто відсутні на всіх стадіях хвороби, що підвищує ризик зараження від них. Але у інших хворих симптоматика наростає, розвивається вірусна пневмонія, характерна для COVID-19. Посилюються задишка і кашель, може зростати температура.

5-6-й дні мають критичний характер, коли у деяких захворювання переходить у важку форму. Пневмонія стає більш вираженою, люди страждають від сильної задишки і кашлю. Хворі відчувають виражену слабкість і стає важче розмовляти (мовне диспное).

Через тиждень після зараження більшість хворих у важкому і середньому стані потрапляють до лікарні. Задишка посилюється, і вони починають потребувати кисню.

2-й тиждень
У тяжкохворих розвивається виражена дихальна недостатність, яка іноді вимагає інтубації та підключення до ШВЛ. Стан безсимптомних хворих не змінюється, легкохворі відчувають полегшення, аж до зникнення симптомів.

У деяких тяжкохворих розвивається сепсис. Таких хворих госпіталізують в реанімацію і підключають до апаратів ЕСМО, які заміняють роботу серця і легень. У частини хворих в легкому і середньому стані з’являються болі в животі і пронос.

10 днів
У більшості легкохворих повністю зникають симптоми. Якщо такий стан триває більше трьох днів, їх зазвичай звільняють від ізоляції.

3-й тиждень
У хворих, які страждали від кашлю, настає серйозне полегшення, частота кашлю знижується аж до зникнення. Тяжкохворі діляться на дві основні групи: тих, хто одужав і виписався, з призначенням спостереження і реабілітації в амбулаторних умовах, і тих, чий стан погіршується.

sviti

Recent Posts

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

1 хв. ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

4 години ago

В Офісі президента сподіваються на “європейське рішення” стосовно українських чоловіків за кордоном

В Офісі президента сподіваються на "європейське рішення" стосовно українських чоловіків за кордоном Радник керівника ОП…

6 години ago

Стосується всіх, хто виїхав: Подоляк розповів, що на них чекає – буде спільне рішення по всьому ЄС

Стосується всіх, хто виїхав: Подоляк розповів, що на них чекає - буде спільне рішення по…

8 години ago

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство (ФОТО)

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство…

10 години ago

Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію

Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію В Україні не…

12 години ago

This website uses cookies.