Categories: Події

В Україні збільшать розмір частини аліментів

Монобільшість Верховної Ради ХХ проголосувала в першому читанні за законопроєкт №3881, яким пропонується збільшити мінімальний розмір аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів. Зокрема, розмір аліментів підвищиться з нинішніх 30% до 50% прожиткового мінімуму.

Відповідний проєкт закону в першому читанні підтримали 339 народних депутатів. Про це свідчить офіційний сайт парламенту.

Ініціаторами документу виступають депутати від фракції “Слуга народу”: Володимир Ватрас, Микола Стефанчук та Юлія Діденко.

У 2017 році було збільшено мінімальний розмір аліментів з 30% від прожиткового мінімуму до 50% прожиткового мінімуму для аліментних зобов’язань батьків щодо дітей. Водночас дітям, які мають право на одержання аліментів з інших членів сім’ї та родичів, залишили 30% прожиткового мінімуму.

Наразі мінімальний гарантований розмір аліментів на дитину, який може бути стягнутий з батьків становить для дітей до 6 років – 961 грн, для дітей від 6 до 18 років – 1198 грн.

У свою чергу, сукупний розмір аліментів для дітей, що може бути стягнутий з інших членів сім’ї та родичів не може бути меншим, ніж 560 грн для дітей до 6 років та 695 грн для дітей віком від 6 до 18 років.

Сімейне законодавство передбачає аліментні зобов’язання, які виникають у разі неможливості одержання грошей від батьків. Даний обов’язок із утримання покладається на інших членів сім’ї. Закон регулює широке коло сімейних відносин між родичами: онуками, правнуками, дідами, прабабами, братами й сестрами, мачухами, вітчимами та падчерками, пасинками, фактичними вихователями та вихованцями.

lena lena

Recent Posts

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

1 годину ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

3 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

11 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

11 години ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

15 години ago

В Офісі президента сподіваються на “європейське рішення” стосовно українських чоловіків за кордоном

В Офісі президента сподіваються на "європейське рішення" стосовно українських чоловіків за кордоном Радник керівника ОП…

17 години ago

This website uses cookies.