Британія запропонувала Україні побудувати ракетні катери, але керівництво ЗСУ проти – ЗМІ

Міністр оборони Великобританії Роберт Бен Лоббан Уоллес запропонував керівництву Збройних сил України розгорнути будівництво ракетних катерів на одному з українських судноремонтних заводів.

Як пише “Думская”, на командувача ВМСУ Олексія Неїжпапу тиснуть зверху, щоб змусити відмовитися від британської пропозиції.

“Якщо коротко, пропозиція виглядає так… Британці розгортають на одному з наших суднобудівних заводів виробництво своїх сучасних швидкохідних ракетних катерів. Відомі загальні характеристики цих одиниць (деталі, ясна річ, тримають у таємниці) – довжина 50 метрів, водотоннажність 400 тонн, швидкість 45 вузлів, основне озброєння складається з восьми протикорабельних ракет”, – зазначило видання.

По суті, це невеликий корвет. Питання фінансування теж ніби як вирішене – британська сторона готова надати Україні довгостроковий кредит.

За даними джерела в Міноборони, керівництво армії відмовляється погоджуватися на цей проєкт і пропонує реалізувати проєкт 30-річної давності.

“Далеко не всі з військово-морського начальства і представників оборонної промисловості налаштовані прийняти пропозицію Лондона. Дійшло до того, що із запиленого сейфа миколаївського дослідницько-проєктного центру кораблебудування витягли проєкт катера “Гроза” тридцятирічної давності, який нібито можна модернізувати до сучасних стандартів. Керівництву країни його підносять як панацею під час захисту нашого узбережжя з моря”, – додав автор статті.

Водночас ракетного озброєння для “Грози” поки немає: передбачуваний “Нептун” морського базування ще не створений. Але навіть без нього ціна одного катера – близько 110 мільйонів доларів США. Це приблизно половина корвета типу “Володимир Великий”. Британські катери з повним пакетом озброєння будуть коштувати набагато дешевше.

Співрозмовники видання стверджують, що на командувача ВМСУ тиснуть зверху для узгодження початку виробництва цієї самої “Грози”. Іншими словами, контрадмірала змушують ухвалити половинчасте рішення: нібито ракетний катер без ракет – це не зброя, а тягар.

“Треба розуміти, що рішення про виробництво зброї такого класу (малих ракетних корветів) є політичним. Воно на багато років визначить вектор розвитку українських Військово-морських сил. Вибір союзника в особі королівства Віндзорів обіцяє нам великі перспективи і допоможе подолати багато проблем, зокрема й технічних”, – підкреслюється в публікації.

 

Наталя

Recent Posts

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Українці, які за віком ще не…

39 хв. ago

Від 3 до 6 гривень за кіловат і це без доставки: українців налякали тарифом на світло

Від 3 до 6 гривень за кіловат і це без доставки: українців налякали тарифом на…

3 години ago

Чи доведеться воювати усім та кожному: думка Жоріна

Чи доведеться воювати усім та кожному: думка Жоріна Питання має стояти абсолютно інакше. Не може…

5 години ago

Нацбанк повідомив, яким буде курс долара у понеділок, після Великодня

Нацбанк повідомив, яким буде курс долара у понеділок, після Великодня Встановлено офіційний курс долара на…

7 години ago

“На Україну чекає три важливі події в травні”: як зміниться війна – прогноз

"На Україну чекає три важливі події в травні": як зміниться війна - прогноз У травні…

9 години ago

Заморозки і грозові дощі: синоптики попереджають про негоду на Великдень

Заморозки і грозові дощі: синоптики попереджають про негоду на Великдень Синоптики попереджають про те, що…

11 години ago

This website uses cookies.