В Україні можуть заборонити частину сигарет: деталі нового законопроєкту

В Україні можуть заборонити сигарети з ароматизаторами і різними смаками, а тютюнові вироби продавати тільки клієнтам у віці від 21 року.

Відповідні нововведення передбачені законопроєктом №2813, який може стати законом вже в 2020-му, говориться в матеріалі OBOZREVATEL. Крім того, змінять і вигляд упаковки: на них розмістять фотографії запалених зубів, уражених органів тощо. Наприклад, ось такі пачки сигарет можна побачити в ЄС:

“Такі обмеження набудуть чинності 2020 року в ЄС. Я аналізував відповідний законопроєкт для одного з клієнтів. Можу сказати, що у нас безліч нововведень можуть стати навіть жорсткішими, ніж у більшості європейських країн. Наприклад, законодавець в Україні хоче дозволити продавати сигарети тим, хто досяг 21 року, тоді як у багатьох європейських країнах це 18 років”, – розповідає OBOZREVATEL юрист Олександр Плахотник.

Документ також зачепить і рекламний ринок: рекламувати тютюнову продукцію в інтернеті заборонять, а в супермаркетах не використовуватимуть банери, підвіски. Завдання: зробити куріння максимально непривабливим, а саму продукцію – відразливою.

“Сьогодні критичною є проблема поширеності куріння серед дітей та молоді. Згідно з Глобальним опитуванням молоді щодо вживання тютюну (GYTS) 2017, в Україні 18,4% дітей 13-15 років є споживачами електронних сигарет (22,6% юнаків і 14% дівчат), а коли-небудь пробували курити електронні сигарети 40% дітей цієї вікової групи. Крім того, 14,9% дітей 13-15 років (17,8% юнаків і 12,1% дівчат) є споживачами тютюну”, – йдеться в пояснювальній записці до документа.

Мовляв, якщо затятих курців страшними картинками на пачках не злякати, то обмеження за віком і зображення уражених органів цілком може відвернути бажання спробувати сигарети в молоді.

Наталя

Recent Posts

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

1 годину ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

3 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

11 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

11 години ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

15 години ago

В Офісі президента сподіваються на “європейське рішення” стосовно українських чоловіків за кордоном

В Офісі президента сподіваються на "європейське рішення" стосовно українських чоловіків за кордоном Радник керівника ОП…

17 години ago

This website uses cookies.